La contaminació atmosfèrica està relacionada amb taxes altes de mortalitat per Covid-19

25M€ en ajuts pel programa NEOTEC 2020
01/04/2020
Mesures especials importants en contractes d’electricitat i gas durant l’estat d’alarma
16/04/2020

La contaminació atmosfèrica està relacionada amb taxes altes de mortalitat per Covid-19

Contaminació atomsfèrica a Milà. Photograph: Claudio Furlan/LaPresse/Zuma press/Rex/Shutterstoc

Un nou estudi de la Harvard University alerta que les zones amb majors índexs de contaminació atmosfèrica tindrien també un índex de mortaldat més gran en cas d’infecció per coronavirus SARS-CoV-2.

Les autoritats sanitàries dels Estats Units estimen que entre 100.000 i 240.000 dels habitants d’aquest país podrien morir a causa de l’epidèmia de l’Covid-19, una malaltia que ha demostrat causar més estralls entre població en risc: gent gran, embarassades, aquells que compten amb patologies prèvies … o els que han estat exposat durant temps a alts nivells de contaminació atmosfèrica, segons una nova investigació. L’Estudi de Càrrega Mundial de morbiditat (Global Burden of Disease), va identificar la contaminació de l’aire com un factor de risc per a la mortalitat per malalties cardiovasculars i totals fins al punt de fer-li responsable cada any d’uns 5,5 morts prematures a tot el món.

La contaminació és, doncs, un agreujant que podria empitjorar l’estat de salut dels pacients afectats per la pandèmia. Segons un estudi en estat de revisió (pre-printing) donat a conèixer recentment per científics de la Universitat de Harvard, l’augment d’un micròmetre de partícules fines (PM2,5) per metre cúbic d’aire estaria associat amb un increment d’un 15 % de la taxa de mortalitat per Covid-19.

Un segon estudi centrat en Itàlia, publicat a la revista Environmental Pollution, exposa: “Concloem que l’elevat nivell de contaminació al nord d’Itàlia hauria de ser considerat un co-factor addicional de l’elevat nivell de letalitat registrat en aquesta zona.”

Cal tenir en compte que el nord d’Itàlia era una de les zones més contaminades d’Europa i que la taxa de mortalitat registrada fins al 21 de març a les regions del nord de la Llombardia i Emília-Romanya era del 12%, enfront del 4,5% de la resta d’Itàlia.

Fonts: Diari The Guardian (8/04/2020), National Geographic (10/04/2020). Esudi a la Harvard University