El Govern aprova 1.320 milions d’euros en ajuts per autoconsum, bateries i climatització renovable

S’amplia el termini per sol·licitar ajuts per d’eficiència energètica en PIME i gran empresa
02/07/2021
La nova normativa de les energies renovables prioritzarà les comunitats energètiques locals i protegirà l’agricultura
07/07/2021

El Govern aprova 1.320 milions d’euros en ajuts per autoconsum, bateries i climatització renovable

  • Els programes comptaran amb un pressupost inicial de 660 milions d’euros ampliables fins a 1.320 milions a mesura que les comunitats autònomes esgotin les seves assignacions inicials.
  • Els ajuts s’articularan en sis programes que repartiran un màxim de 900 milions per a autoconsum, 220 per a emmagatzematge darrere del comptador i 200 per a climatització i aigua calenta amb renovables.
  • Aquestes actuacions permetran construir 1.850 MW renovables, incloent-hi calefacció i refrigeració en més de 40.000 habitatges
  • Es crearan més de 25.000 llocs de treball, el PIB creixerà en més d’1,7 milions per cada milió d’ajuda i les emissions de CO2 baixaran més d’un milió de tones a l’any.

El Consell de Ministres, seguint la proposta del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha aprovat un Reial Decret per concedir 660 milions d’euros, ampliables a 1.320 milions, en ajudes per a instal·lacions d’autoconsum, emmagatzematge i climatització amb energies renovables. Aquests programes formen part del pressupost del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i són les primeres línies a gran escala a escala estatal dirigides específicament a autoconsum i emmagatzematge. En el cas elèctric, la generació neta es combinarà amb 6 GW de potència d’emmagatzematge per facilitar la gestió del sistema elèctric. Els 660 milions, amb una estimació conservadora, permetran construir 1.850 MW de generació renovable, inclós la substitució de combustibles fòssils en calefacció i refrigeració en més de 40.000 habitatges.

SIS PROGRAMES D’AJUDES

  1. Autoconsum i emmagatzematge en el sector serveis. Dotat amb 120 milions.
  2. Autoconsum i emmagatzematge en altres sectors productius, com la indústria o l’agropecuari. Dotat amb 175 milions.
  3. Incorporació d’emmagatzematge en autoconsums existents en sectors econòmics. Repartirà 45 milions entre les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla.
  4. Autoconsum i emmagatzematge en el sector residencial, el sector públic i el sector terciari. Amb una dotació de 215 milions 15 milions per a emmagatzematge.
  5. Incorporació d’emmagatzematge en autoconsums del sector residencial, sector públic i  sector terciari, amb 5 milions pressupostats.
  6. Climatització i aigua calenta sanitària obtinguda amb renovables al sector residencial, inclòs l’habitatge públic protegit. Comptarà amb 100 milions.
INTENSITAT DE LES AJUDES

La intensitat de les ajudes variarà segons el tipus d’instal·lació. En el cas de l’energia solar fotovoltaica ajuts abastaran des del 15% per a una gran empresa fins al 45% per a una pime o un sistema petit, inferior a 10 kW. Per la seva banda, els particulars podran beneficiar d’un 40% -50% en els sistemes d’autoconsum col·lectiu – i les administracions públiques de l’70%.

QUANTIA ADDICIONAL PER A PETITS MUNICIPIS

Els destinataris de les ajudes tindran un termini de 18 mesos per justificar la construcció de les instal·lacions des del moment en què se’ls notifiqui la seva concessió.