La nova normativa de les energies renovables prioritzarà les comunitats energètiques locals i protegirà l’agricultura

El Govern aprova 1.320 milions d’euros en ajuts per autoconsum, bateries i climatització renovable
02/07/2021
Photo by Science in HD on Unsplash
Next Generation EU – 94M€ en ajuts a projectes industrials de recerca, desenvolupament i innovació en l’àmbit de la indústria manufacturera
20/08/2021

La nova normativa de les energies renovables prioritzarà les comunitats energètiques locals i protegirà l’agricultura

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural modificarà aquesta tardor el Decret regulador de les energies renovables, que regula el desplegament de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques amb l’objectiu de:

  • Assegurar la participació del territori, per impedir que proliferin projectes sense l’acord dels propietaris dels terrenys ni amb el desconeixement dels ajuntaments.
  • Distribuir el nombre d’instal·lacions, per evitar la concentració d’equipaments a les mateixes zones.
  • Impedir que la transició energètica comporti la substitució massiva de camps de conreu per plaques fotovoltaiques i generadors eòlics.

Estímul de les comunitats energètiques

El Govern declararà d’interès territorial estratègic totes les “comunitats energètiques locals”, que són plantes participades per ajuntaments i veïns. L’objectiu és estimular la proliferació d’instal·lacions d’autoabastament domèstic de proximitat i democràtic, com a alternativa als grans oligopolis del sector. S’obrirà la porta a la instal·lació de petites plantes en sòl urbanitzable, com en polígons sense activitat que estan urbanísticament planificats, però que no s’ha desenvolupat.  Els projectes de comunitats energètiques locals tindran prioritat en la tramitació administrativa. No obstant això, les grans instal·lacions elèctriques seran necessàries per garantir el consum a la indústria i els serveis.

Protegir l’agricultura i impedir la massificació de plantes a les mateixes comarques

La nova regulació protegirà els camps de conreu més favorables per a l’agricultura que, en cap cas, no es podran utilitzar per a plantes fotovoltaiques ni eòliques. La modificació establirà que aquesta part proporcional s’apliqui per comarques i els promotors de renovables necessitaran l’acord dels propietaris i hauran de presentar els projectes als ajuntaments.

Les premisses de anunciades sembla deixar fora el concepte de l’Agrovoltaica, tot i que el text definitiu intentarà consensuar-se amb el món local, les entitats ambientalistes i la pagesia.

Més info clicant aquí: