Ajuts a projectes innovadors d’emmagatzematge energètic hibridat amb instal·lacions de generació d’energia elèctrica a partir de fonts d’energia renovables, en el marc del PERTE ERHA

casa rural ajudes eficiència energètica
S’obre convocatòria per la línia d’ajuts de finançament per a projectes d’eficiència energètica i economia circular d’empreses turístiques de Catalunya
18/01/2023
descorbanització industrial
S’aprova el PERTE de descarbonització industrial
22/02/2023

Ajuts a projectes innovadors d’emmagatzematge energètic hibridat amb instal·lacions de generació d’energia elèctrica a partir de fonts d’energia renovables, en el marc del PERTE ERHA

Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU

L’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), organisme adscrit al Ministeri per a la Transició ecològica i el Repte Demogràfic, ha publicat la convocatòria dels ajuts, en forma de subvenció a fons perdut, a projectes innovadors d’emmagatzematge energètic que s’hibridin amb instal·lacions de generació elèctrica a partir de fonts d’energia renovables.

Aquesta convocatòria s’emmarca en la inversió 1 del component 8 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que fa referència al “Desplegament de l’emmagatzematge energètic” i en el PERTE d’Energies Renovables, Hidrogen Renovable i Emmagatzematge. 

Objectiu

L’objectiu de la convocatòria és finançar l’addició d’emmagatzematge a instal·lacions de generació d’energia elèctrica tant noves com ja existents. En cap cas es finançaran projectes d’emmagatzematge que no estiguin associats a generació renovable. En el cas de noves instal·lacions de generació, el projecte es considerarà com a finalitzat quan les dues tecnologies, generació renovable i emmagatzematge elèctric, estiguin finalitzades.

Beneficiaris

 • Empreses.
 • Organismes públics d’investigació.
 • Universitats públiques, els seus instituts universitaris i universitats privades.
 • Altres centres públics d’R+D dependents o vinculats a l’Administració General de l’Estat, a les Administracions Públiques Territorials o participats pel sector públic.
 • Entitats públiques i privades sense ànim de lucre que realitzin activitats d’R+D.
 • Centres tecnològics i centres de suport a la innovació tecnològica d’àmbit estatal.
 • Altres centres privats d’R+D+i.
 • Altres organitzacions que donin suport a la transferència tecnològica o realitzin difusió i divulgació tecnològica i científica.

A banda, també podran ser beneficiaries agrupacions incloses en les següents categories:

 • Agrupacions o associacions empresarials.
 • Agrupacions empresarials innovadores que tinguin per objectiu contribuir a la transferència tecnològica i a la divulgació d’informació entre les empreses integrants de l’agrupació.
 • Unions Temporals d’Empreses (UTE).
 • Qualsevol altra agrupació o associació de persones jurídiques que compleixi amb els requisits establerts a les bases reguladores.

Actuacions subvencionables

Projectes innovadors d’emmagatzematge energètic hibridat amb instal·lacions de generació d’energia elèctrica, noves o existents, a partir de fonts d’energia renovables. Seran subvencionables els costos d’inversió estrictament vinculats a l’addició de l’emmagatzematge.

Els projectes objecte d’ajut hauran de complir els requisits de l’efecte incentivador

Bases reguladores

Bases reguladores, per la qual s’aproven per a la concessió d’aquests d’ajuts.

Quantia

El pressupost total destinat a aquesta convocatòria és de 150.000.000 d’euros. 

La intensitat d’ajut màxim en relació als costos subvencionables del projecte serà del 40% en el cas de les grans empreses, del 50% en el cas de les mitjanes i del 60% en el cas de les petites empreses. Addicionalment, els projectes situats en territoris insulars podran rebre un ajut addicional de 5 punts percentuals. 

En tot cas, l’import total a concedir no podrà superar el límit de 15 milions d’euros per empresa i per projecte.

Termini

El termini de presentació de sol·licituds començarà el dia 18 de gener de 2023 i finalitzarà a les 12:00 hores del dia 20 de març de 2023. 

Tota la informació i bases de la Convocatòria en aquest enllaç.

Si tens una idea, comparteix-lo amb nosaltres i des d’OÎCOS t’assessorarem per fer els següents passos.