Ajuts per al suport a cooperatives i/o associacions d’autoorganització ciutadana que incloguin el desenvolupament de models de gestió i funcionament de comunitats energètiques

Presentació cooperativa energètica.
Assessorament tècnic per la creació de la Comunitat Energètica Empresarial Manresa Il·lumina
09/12/2022
casa rural ajudes eficiència energètica
S’obre convocatòria per la línia d’ajuts de finançament per a projectes d’eficiència energètica i economia circular d’empreses turístiques de Catalunya
18/01/2023

Ajuts per al suport a cooperatives i/o associacions d’autoorganització ciutadana que incloguin el desenvolupament de models de gestió i funcionament de comunitats energètiques

El programa de concessió d’ajuts tindrà coma objectiu generar activitat econòmica i empresarial a través del funcionament de cooperatives de consum i/o associació i de comunitats energètiques que es desenvolupin en el seu sí, mitjançant la generació i l’autoconsum col·lectiu amb energies renovables i eficiència energètica. L’objectiu és promoure l’abandonament de combustibles fòssils, reduir la distància entre el centre de producció d’energia i el de consum, i lluitar  contra el despoblament a través de la utilització de la generació d’energies renovables com a llavor de la iniciativació socioeconòmica.

Bases reguladores

RESOLUCIÓ ACC/4018/2022, de 21 de desembre, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions de minimis per al suport a cooperatives i/o associacions d’autoorganització ciutadana que incloguin el desenvolupament de models de gestió i funcionament de comunitats energètiques (SOLARCOOP).

Beneficiaris

L’entitat sol·licitant haurà de ser una cooperativa de consum o una associació que vulgui esdevenir cooperativa de consum, i que en els seus objectius tingui la creació d’activitat econòmica, preferentment en territoris en despoblament, i la promoció de la transició energètica a través de la creació d’una comunitat energètica, els participants de la qual hauran de ser membres de la cooperativa de consum.

Caldrà que el sol·licitant compti amb una majoria de persones físiques com a persones sòcies, o amb el suport de l’Ajuntament on hi ha haurà la seu de l’organització o el veïnatge de la persona física.

L’entitat beneficiària haurà de constituir-se com a comunitat energètica en forma de cooperativa de consum en un període de 18 mesos des de l’atorgament de la subvenció que es regeix per les seves bases reguladores.

Finalitat

La línia d’ajuts, en règim de concurrència competitiva, té com a finalitat la constitució o reforçament de cooperatives de consum i/o d’associacions locals que vulguin esdevenir cooperatives de consum, i que estiguin orientades a la producció, distribució i ús d’energies renovables i a l’eficiència energètica.

Entre les seves activitats, aquestes cooperatives de consum hauran d’incloure el desenvolupament dels models de gestió i funcionament d’una comunitat energètica, especificant, com a mínim a nivell d’avantprojecte, les característiques del projecte a desenvolupar per part d’aquesta comunitat energètica.

Quantia

La quantia màxima de la subvenció atorgada serà del 100% dels costos subvencionables, amb un màxim de 80.000 euros per projecte.

Termini

El termini per a la presentació de sol·licituds s’obrirà a l’endemà de la publicació de la convocatòria.

Tota la informació i bases de la Convocatòria en aquest enllaç enllaç.

Si tens una idea, comparteix-lo amb nosaltres i des d’OÎCOS t’assessorarem per fer els següents passos.