Presentat l’Estudi d’Oportunitats d’Economia Circular del Bàsquet Català

Bones sensacions després de la Primera Jornada de Networking en Economia Circular
19/12/2024
Oberta la Convocatòria de Subvencions per a Projectes de Reciclatge i Prevenció de Residus Industrials
19/12/2024
Bones sensacions després de la Primera Jornada de Networking en Economia Circular
19/12/2024
Oberta la Convocatòria de Subvencions per a Projectes de Reciclatge i Prevenció de Residus Industrials
19/12/2024

La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) ha presentat l’estudi d’oportunitats d’economia circular realitzat per la consultoria INIGEST i OICOS, amb l’objectiu d’analitzar la sostenibilitat dels clubs de bàsquet a Catalunya i identificar oportunitats de millora en les seves pràctiques. Aquest projecte forma part del programa BQ Sostenible, finançat per l’Agència de Residus de Catalunya a través de la línia d’Ajuts a l’Impuls de Projectes d’Economia Circular 2022.

L’acte, que va tenir lloc recentment, va comptar amb la presència de destacats representants de l’FCBQ, com el seu president Ferran Aril, així com de Toti Mumbrú, Gerent de la Federació, i Eulàlia Vila, directiva del programa BQ Sostenible. També hi van assistir Josep Rosell i Cristina López, responsables d’Oicos, i diversos representants dels clubs que han participat en la fase pilot de l’estudi.

L’estudi busca establir indicadors clau de circularitat en els clubs, realitzar un diagnòstic global de la seva sostenibilitat i proposar accions de millora en diversos àmbits. El procés inclou diverses fases, com l’anàlisi de clubs pilots de diferents zones de Catalunya (Bàsquet Manresa, CB Manresa 2015, CE La Salle Bonanova, UE Sant Cugat, CB Balaguer, ACB Fontcoberta i CB Tarragona), una enquesta a tots els clubs federats i la creació d’indicadors de sostenibilitat.

Un dels aspectes més destacats de l’estudi és la mesura de la petjada de carboni, que ha mostrat que la petjada mitjana per equip és de 4,5 tones de CO2 anuals, mentre que la mitjana per jugador és de 408 kgCO2/any. Extrapolant aquestes dades als 525 clubs de bàsquet de Catalunya, es calcula que la petjada de carboni global del sector podria arribar a 39.674 tones de CO2 anuals.

A partir de les dades recollides, l’estudi proposa diverses iniciatives de millora per reduir l’impacte ambiental, entre les quals destaquen: la millora en el control del consum d’aigua i energia (il·luminació i climatització), la integració de la sostenibilitat en les estratègies de promoció dels clubs, la reducció dels envasos plàstics d’un sol ús, la promoció de la mobilitat sostenible, i l’adopció de criteris d’economia circular en la gestió de la roba, marxandatge i trofeus.

El programa BQ Sostenible busca sensibilitzar i implicar els clubs del Bàsquet Català, així com la pròpia Federació, en la importància de l’economia circular i la responsabilitat social i ambiental. La FCBQ continua apostant per un bàsquet sostenible, un esport que no només millora la salut i el benestar de les persones, sinó que també té un impacte positiu en el conjunt de la societat.