Desenvolupament de la Comunitat Energètica Empresarial Manresa Il·lumina

Foto de Karel Vh en Unsplash
Ajuts a projectes de nous models de negoci en transició energètica
22/02/2023
S’obre nova convocatòria de Cupons ACCIÓ Green
04/05/2023
Foto de Karel Vh en Unsplash
Ajuts a projectes de nous models de negoci en transició energètica
22/02/2023
S’obre nova convocatòria de Cupons ACCIÓ Green
04/05/2023

Desenvolupament de la Comunitat Energètica Empresarial Manresa Il·lumina

La Cooperativa d’empreses preveu invertir 2M€ per generar energia neta i reduir les emissions als polígons de la ciutat

Manresa il·lumina, ja ha presentat la seva proposta a l’IDAE per optar a l’atorgament d’ajuts a projectes singulars de l’estat espanyol. El projecte presenta diverses actuacions a desenvolupar en els pròxims 18 mesos, centrades en l’àmbit del polígon industrial Bufalvent, principalment en la generació d’energia elèctrica, tant fotovoltaica com eòlica, i mobilitat sostenible, mitjançant la instal·lació de carregadors elèctrics privats i públics, així com l’adquisició de vehicles elèctrics per a usos interns del polígon i per iniciar-se en el carsharing. 

Àmbit de la Comunitat Energètica

El desenvolupament de la comunitat energètica, opta als ajuts de la quarta convocatòria del programa d’incentius a projectes singulars de comunitats energètiques de l’IDAE 

La primera fase del projecte, que es posarà en marxa en els 6 mesos vinents, es basa en la instal·lació de 10 cobertes solars d’autoconsum compartit amb una potència de 900 kWp, on es generaran 1.174 MWh d’energia solar fotovoltaica a l’any. 

Potencial energia fotovoltaica

La sol·licitud incorpora la creació d’un parc mini eòlic de 120 kW en règim d’autoconsum al mateix polígon industrial, que vol complementar la generació d’energia renovable quan no hi ha sol i millorar la imatge ambiental del polígon. Pel que fa a mobilitat, preveu la instal·lació de seixanta punts de recàrrega de vehicles elèctrics per a empreses i treballadors i la creació d’una fotolinera amb dotze punts de recàrrega per a vehicles semi ràpids amb un servei de vehicles compartits.

Parc eòlic previst

L’energia consumida per la recàrrega dels vehicles provindrà proporcionalment de les instal·lacions solars, igual que la de les empreses. Tot plegat preveu un estalvi d’emissions de més de 1200 tones de CO₂ anuals.

La Comunitat Energètica Empresarial Manresa Il·lumina, S.C.C.L. és un projecte de caràcter social creat per i des de les empreses, amb l’objectiu de facilitar l’accés a les energies renovables i la mobilitat elèctrica a empreses que, per diferents circumstàncies tenen dificultats per executar aquest tipus d’actuacions, i que mitjançant projectes col·lectius aconsegueixen la seva viabilitat. 

Els treballs previs han estat realitzats amb la partipació de OÎCOS, Símbiosy, i el grup ePlural, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament de Manresa.