S’ha fet efectiva la Resolució ACC/1435/2023, de 27 d’abril, per la qual s’aproven les bases reguladores que han de regir la convocatòria d’ajuts destinats a la retirada de residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant, ubicats a Catalunya, i a instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic en cobertes afectades.
La finalitat de la subvenció és promoure i fomentar la retirada de residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant, i procurar que aquesta s’efectuï en les òptimes condicions, amb la finalitat última de millora ambiental i de la minimització del risc que aquest material comporta per a la salut pública.
Propietaris de béns immobles que continguin elements d’amiant procedents de la construcció que impulsin la seva retirada, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns.
Amb un pressupost total de 40 milions d’Euros, s’obre una línia per la retirada de cobertes d’amiant i la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic a les mateixes cobertes de l’immoble, sempre que s’hi desenvolupi o s’hagi desenvolupat una activitat econòmica. És a dir, a edificis allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries.
Característiques:
El pressupost pel 2023 incorpora també 10 milions més per ajudes a la retirada d’amiant en habitatges particulars. Estan destinats a propietaris individuals o comunitats de veïns d’habitatges que continguin elements d’amiant, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades.
Característiques
Aquests treballs s’hauran de realitzar per una empresa autoritzada en el registre de l’Agència de Residus de Catalunya.
La suma de les dues línies d’ajuts suposa una dotació econòmica de 50 milions d’euros, que s’inscriu en el projecte “Amiant per plaques”, inclòs en el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, liderat per l’Agència de Residus de Catalunya, que es dissenya com un instrument dinàmic que desplegarà les seves accions durant el període 2023-2032.
El Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant 2023-2032 ha de permetre assolir l’objectiu fixat per la Unió Europea de retirar l’amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i del conjunt del territori abans de l’any 2032 i es basa en 21 actuacions organitzades en quatre àmbits: identificació, retirada, prevenció i nou marc normatiu.
Entre altres mesures incloses en el pla i ja iniciades, la Generalitat està treballant en l’elaboració del cens de l’amiant a Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i s’executarà entre 2022 i 2023. També, durant el 2023, el Govern vol iniciar els tràmits de la futura llei d’erradicació de l’amiant.
Si tens una idea, comparteix-lo amb nosaltres i des d’OÎCOS t’assessorarem per fer els següents passos.
Consulta’n els detalls a la pàgina de les bases:
https://dogc.gencat.cat/es/document-del-dogc/?documentId=958750